Van saját vállalkozásod? Szeretnél egy hasonló céges adatlapot?

Nagyváradi Állami Színház adatlapja

Nagyváradi Állami Színház

Értékelés: 0
0 vélemény alapján.
2975 találat erre a helyre


Mutasd meg mennyire szereted ezt a helyet:
Add to Diigo Add a Startlaphoz


Kategóriák:
/

str. Madách Imre nr. 4
Nagyvárad, Bihar , 410021
+40 259 435.771 / +40 359 322.933

Nyitvatartási órák:
Vállalkozás leírása:
A színészet Nagyváradon régi hagyományokra tekint vissza. A legrégebbi adatok szerint volt iskolai színjátszás, latin opera, német nyelvű színészet. De az első magyar nyelvű színházi előadást a kolozsvári társulat tartotta 1798 augusztus 26-án Nagyváradon, a Fekete Sas nagytermében Hunnius A süketnéma című előadásával. Ez a dátum jelzi a váradi hiv...
A színészet Nagyváradon régi hagyományokra tekint vissza. A legrégebbi adatok szerint volt iskolai színjátszás, latin opera, német nyelvű színészet. De az első magyar nyelvű színházi előadást a kolozsvári társulat tartotta 1798 augusztus 26-án Nagyváradon, a Fekete Sas nagytermében Hunnius A süketnéma című előadásával. Ez a dátum jelzi a váradi hivatásos színjátszás kezdetét.

Már a XIX. század elején sikerült hosszú időre állandósítani a váradi színészetet. S bár később újra echós szekérre kényszerülnek a színészek, már megindul az első színházépítő mozgalom. A szabadságharc után megritkulnak az előadások, de a váradi színészetet nem lehetett eltiporni és felépült a színkör.

A XIX. század második felében számos ismert színész játszott a városban, Blaha Lujza, E. Kovács Gyula, Szentgyörgyi István, Újházi Ede. Jászai Mari 1897-ben a Rhédey-kertben játszotta el az Elektrát, és ez a szabadtéri előadás az egész magyar színjátszás történetének kiemelkedő mozzanata.

1900 október 15-én, több évtizedes huzavona után megnyílt a Szigliget Színház. Az épület 1899-1900 között készült el a bécsi Fellner-Helmer cég tervei alapján, Rimanóczy Kálmán nagyváradi építész kivitelezésében.

Thália váradi otthonában a háborús évek vagy a gazdasági válságok sem tudtak oly pusztítást végezni, hogy a színjátszás ne élte volna túl azokat. Várad az operett fellegvára is volt, de emellett mindig színpadra kerültek a magyar és az egyetemes drámairodalom nagy szerzőinek méltán híres darabjai.

Az államosítást követő években is erős társulat működött Nagyváradon, melynek hatása mind a mai napig érződik és az akkori színészek közül még sokan itt vannak közöttünk.

A jegypénztár nyitvatartási ideje:
keddtől szombatig naponta 10-13 és 17-19 óra, vasárnap 17 és 19 óra között.
Teljes leírás megtekintése »
« A bővített leírás elrejtése


Térkép töltödik...

0 vélemény erről a helyről: Nagyváradi Állami Színház

Rendezés: Idő Értékelés
Még nincsenek vélemények. Légy te az első aki véleményt nyílvánít erről a helyről.Írj véleményt a(z) Nagyváradi Állami Színház -ról/ről

Értékelés
1 2 3 4 5
1: Gyenge hely 2: Átlagos hely 3: Jó hely 4: Nagyon jó hely 5: Kiváló hely
 
A te véleményed
A véleményed segít másoknak felfedezni a legjobb helyeket, légy személyes, légy irreleváns, add magad. Ez az a hangnem, ami izgalmassá teszi ezt az oldalt!

Emlékezz, a te véleményed a te felelőséged. Kérlek véleményezz felelőségteljesen.
  Top ⇑

Legújabb vélemények

2019.06.23.

Gyors és megfizethető szolgáltatás

Alsó G - Music Pub

2016.11.17.

Szuper hely! Ajánlom!

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

2016.01.07.

Bunta Levente Polgármester Úr , a székelyudvarhelyi városi Tanács, a...

Udvarhelyi Buszállomás

2015.12.14.

Elmegy

Harmónia cukrászda

2015.12.14.

Most már más a tulaj és sokkal jobb a hely is azóta. Nagyon szépen fel...
Online Marketing